Yhteissuunnittelun alkeet

Ketterissä design tiimeissä web designerit ja copy-kirjoittajat työskentelevät usein yhdessä, saman projektin parissa. Co-design on pinnalla, mutta vaikka tehdäänkin yhteistä juttua, toimiiko yhteistyö todella? Esimerkiksi web-sivujen osalta tärkeitä ovat sekä ulkoasu (eli design) että tekstit, mutta kuinka ne saadaan sopimaan yhteen?

  1. Projektin alusta lähtien on tärkeää että sekä teksti-tiimi että design-tiimi jakavat ideoita ja saavat kunnollisen yhteistyön pyörimään. Säännölliset content, eli sisältöpalaverit ovat tärkeitä. Sisältö- tai content-palavereissa luodaan yhteiset tavoitteet ja saadaan eri tiimien edustajat myös ymmärtämään yhteiset tavoitteet ja kuinka niihin on tarkoitus päästä. Contentpalavereissa on siis hyvä olla sekä design että content puolen tekijöitä mukana, jolloin yhteistä suuntaa voi säännöllisesti “skannata”.
  2. Usein designerit käyttävät mock-upeissaan täytteenä lorem ipsumin kaltaisia feikkitekstejä kokeillakseen miltä design mahdollisesti näyttäisi valmiina. Parempi vaihtoehto on käyttää todellista sisältöä, kontekstia jota tekstintuottajilta saa pyydettäessä. Tällä tavoin nähdään toimivatko sisältö ja design yhdessä.
  3. Tekstintuottajien tehtävä on kirjoittaa design-ystävällistä sisältöä, välttää pitkiä kappaleita, käyttää ehkäpä listoja ja organisoida sisältöä pienempiin osiin. Varsinkin jos sisältö on raskasta kannattaa sisältöä pilkkoa pienempiin osiin. Designerin tehtävä taas on sisällön ja listojen muokkaaminen ulkoasultaan hyvännäköiseksi.
  4. Tyhjää tilaa kannattaa käyttää ilmavuuden aikaansaamiseksi. Viesti menee näin paremmin perille ja haluttuja sisältöjä on helpompi painottaa.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s