Lukeminen kannattaa aina

Tempaa lukija mukaasi

Hyvä kirjoittaminen on sitä että pystyy ilmaisemaan mukaansatempaavia ideoita tai ajatuksia selkeästi kirjoittamalla. 

Mukaansatempaava idea tai ajatus voi johtaa vaikkapa siihen, että lukija innostuu, kiinnostuu tai saa uusia näkökulmia ja jos oikein onnistutaan niin voi käydä niin että jopa käyttäytymiseen pystytään vaikuttamaan. Opetuksessa, markkinoinnissa ja mainonnassa sekä kirjoittamisella yleensäkin, pyritään juuri vaikuttamaan. Se tapahtuu usein tunteiden herättämisellä, mutta myös älyllisen haastamisen kautta. Jo antiikin aikoina (kyllä!) ethos, eli olemus; pathos, eli tunne; ja logos, eli järki olivat ne kolme asiaa, joiden ymmärrettiin olevan keskeisiä silloin kun pyritään vaikuttamaan.

Runoilija William Butler Yeatsin lainaus “Opettaminen ei ole kiulun täyttämistä vaan liekin sytyttämistä” sopii hyvään kirjoittamiseen. Hyvä kirjoittaja vaikuttaa olemuksellaan, (usein tähän liittyy asioita kuten kirjoituksen ulkoasu, design, kuvat yms.) sekä tunteeseen ja järkeen vetoamalla.

Pitäisikö kirjoittaa oikein vai hyvin

Onko hyvällä kirjoittamisella ja oikeinkirjoituksella jotain yhteistä? Voi olla, mutta ei välttämättä ole. Mikäli ilmaiset idean tai ajatuksen faktuaalisesti oikein, perustellusti ja täysin kieliopillisesti kirjoitettuna, mutta jos et pysty vangitsemaan lukijaasi älyllisesti tai herättämään hänessä tunteita, niin tuskin saat kovin suurta vaikutusta (muutosta ajattelussa tai käyttäytymisessä) tekstilläsi aikaan. Mikäli haluat päästä tekstilläsi johonkin tavoitteeseen kannattaa siis kirjoittaa hyvin.

Onko jokin idea tai ajatus ilmaistu faktuaalisesti oikein vai ei, ei siis välttämättä vaikuta siihen koetaanko teksti hyvänä kirjoituksena. Hyvän kirjoittamisen määrittelee vaikutus, joka sillä on lukijaansa sekä älyllisesti että tunteiden tasolla. Tekstiä ei ole ikäänkuin olemassa ilman lukijaa koska tekstin merkitys syntyy lopullisesti lukijan päässä. Kun haluaa vaikuttaa lukijaan on tärkeää osata tunnistaa ideat tai ajatukset jotka sytyttävät ihmisiä.

Mistä sytyttäviä uusia ideoita?

Harvalla meistä uusia, sytyttäviä ajatuksia risteilee jatkuvasti päässä ilman, että sen eteen joutuu tekemään työtä. Miten kirjoittaja, joka haluaa vaikuttaa voi löytää uusia sytyttäviä ideoita ja ajatuksia? Helppoja keinoja ei ole. Yksi parhaista tavoista on lukea paljon! Jos siis haluat kirjoittaa vakuuttavasti, lue, lue ja lue, lue niin paljon, että löydät aiheesta josta haluat kirjoittaa uuden näkökulman tai vinkkelin ja voit huudahtaa: “Heureka, tässä se on!” Lukeminen kannattaa aina.

—————————————————————————————————————————————–

Artikkeleita aiheesta muualla

How to write well, the worlds simplest formula

Why basic copywriting matters

Märkbart påverkad av retorik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s